Eigen schuld? Het grijze gebied tussen pech en opzet

Verzekeren en het krijgen van compensatie voor geleden schade hangen grotendeels - misschien zelfs volledig - samen met ons idee van wat telt als eigen schuld of opzet en wat telt als pech. Door technologische vooruitgang...

Eigen schuld? Het grijze gebied tussen pech en opzet

...en klimaatverandering wordt dat onderscheid steeds diffuser. Bestaat pech nog in een maakbare samenleving? En wat betekent dit voor de toekomst van verzekeren?

Doelgroep

Actuarieel professionals.

Doel

Tijdens dit webinar laat Joris Krijger de deelnemers kritisch nadenken over de houdbaarheid van de morele kern van het verzekeringswezen (vragen over pech en schuld), in een tijd van snelle systeemveranderingen door technologische vooruitgang en klimaatverandering. Dit webinar geeft je inzicht in de ethische aannames die achter de huidige vraagstukken in de verzekeringssector liggen en daagt je uit om aan de slag te gaan met de implicaties hiervan voor de toekomst.

Programma

Het uitbetalen van verzekeraars, of de compensatie voor geleden schade, hangt grotendeels - misschien zelfs volledig – samen met ons idee van wat telt als eigen schuld of opzet en wat telt als pech. Ongelijkheden die ontstaan als het gevolg van iemands eigen keuzes vinden we te billijken, ongelijkheden die het gevolg zijn van pech veel minder. Diefstal, maar de ramen wijd open laten staan terwijl je niet thuis was? Eigen schuld, hoe vervelend ook.

Toch is het lang niet altijd duidelijk wanneer iets pech is of wanneer er sprake was van enige invloed op de uitkomst. En met alle recente ontwikkelingen rond klimaat en technologie wordt dat onderscheid mogelijk nog diffuser. Hoog tijd dus om onze ideeën over geluk, pech en schuld eens kritisch onder de loep te nemen!

Spreker

Joris Krijger werkt hij als Ethics & AI Officer bij de Volksbank, is gastdocent bij verschillende universiteiten en opleidingen en is PhD Ethics & AI (Philosophy and Law) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Ik ben nog geen klant en wil een account aanmaken:https://www.actuarieelinstituut.nl/inschrijven-bijeenkomst

Event informatie

PE-punten: 2 PE-punten Ethiek
Prijs: €245,-
Tijden: 15:00 - 17:00 uur
Locatie: Online
Plaats: Online
Spreker(s): Joris Krijger
Ga naar Mijn-AI om in te schrijven

Ook op de agenda

Summerschool 2024
09:00 uur • Zeist
ESG Capita Selecta
Webinar • Online
ESG Capita Selecta: EU-taxonomy
Webinar • Online