Hoe word ik actuaris?

Wanneer je handig bent met cijfers, goed bent in wiskunde en je hebt interesse in financieel economische vraagstukken, dan is een toekomst als actuariële professional een hele interessante optie voor je!

Hoe word ik actuaris?
Overal waar financiële risico’s een rol spelen, kom je actuariële professionals tegen.


Actuariële professionals (actuarieel rekenaars, analisten en actuarissen) houden zich vooral bezig met het vaststellen en berekenen van risico's en laten zien wat de financiële gevolgen van deze risico’s met zich meebrengen. Dit kunnen risico's bij autoverzekeringen of brandverzekeringen, maar ook bij ziektekosten en pensioenregelingen zijn. Wat zijn bijvoorbeeld de economische en financiële gevolgen dat in Nederland niet alleen meer ouderen komen, maar dat zij gemiddeld ook steeds ouder worden? Hoe werkt een schadeverzekering nadat je schade aan je auto hebt gehad? Of, hoe kunnen we de stijging van de ziektekosten het beste beheersen?

Actuariële professionals zijn in essentie creatieve probleemoplossers. Zij geven inzicht in financiële risico’s en zijn werkzaam in de financiële dienstverlening, zoals verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, advieskantoren en banken, maar ook bijvoorbeeld bij ministeries, De Nederlandsche Bank en grote ondernemingen.

Hoe word ik actuaris AG?

  1. Na het voortgezet onderwijs kies je voor een universitaire Bètastudie zoals actuariële wetenschappen, econometrie, wiskunde of natuurkunde. Meer informatie over je studiekeuze is bijvoorbeeld te vinden op Studiekiezen 123 of via de Universiteiten en Hogescholen zelf.


  2. Na het behalen van je universitaire studie (BSc of MSc) moet (mogelijk via een premaster) nog de Executive Master of Actuarial Science (EMAS) gehaald worden.

    • De ingangseis voor de premaster is minimaal een hbo-bachelor, bij voorkeur kwantitatief. Een sterke affiniteit met en kennis van wiskunde is een vereiste. Studenten starten op basis van een persoonlijk studieadvies waarin duidelijk wordt of, en zo ja welke van de zes modules in de premaster moet worden afgerond voor toelating tot de EMAS.
    • Studenten die directe toegang krijgen tot de EMAS hebben een academische achtergrond, bachelor of master, vaak op het gebied van econometrie, wiskunde of actuariële wetenschappen. Meer informatie over onze Executive Master of Actuarial Science.

  3. Na het succesvol afronden van de EMAS is het mogelijk om lid te worden van het Koninklijk Actuarieel Genootschap.